Implementeren Cookiebot met Google Tag Manager

Websites die gebruik maken van Google Tag Manager (GTM) kunnen de Cookiebot oplossing eenvoudig implementeren met deze stap-voor-stap instructies.

GTM kan ook samenwerken met de automatische cookieblokkering van Cookiebot. Als je automatische cookieblokering wil gebruiken volg dan de stappen in het kennisbank artikel: Google Tag Manager en automatische cookieblokkering

In de volgende stappen laten we je zien hoe je:

1. De cookie consent banner implementeert
  2. Hoe je de tags aanpast die cookies plaatsen
  3. De cookieverklaring op een pagina kan weergeven

We gaan er van uit dat je al een GTM account hebt aangemaakt, een website container gemaakt hebt in GTM en de GTM code op je website hebt geplaatst. Meer info: https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696

Wil je gebruik maken van automatische cookieblokkering volg dan de stappen in het kennisbank artikel: Google Tag Manager en automatische cookieblokkering.

In de GTM container klik je in het linkermenu op “Templates” en vervolgens bij “Tag Templates” op de knop “Search Gallery”:

In het zoekveld vul je Cookiebot in, en vervolgens kies je het template “Cookiebot CMP”:

Klik vervolgens op de knop “Add to workspace” Je krijg een waarschuwing te zien waarin je Cookiebot toestemming geeft om het script in je website toe te voegen, klik hier op “Add”.

Maak nu een nieuwe Tag door te klikken op “Tags” en vervolgens op “New”. Klik op “Tag configuration” waarna het Choose tag type scherm verschijnt, Onder “Custom” staat de tag “Cookiebot CMP” kies deze tag:

In het veld “Your Cookiebot Domain Group ID” vul je de code uit de “Your scripts” tab in je Cookiebot manager.

Onder het inklapbare configuratie onderdeel “Default Consent State” kun je instellen welke categorieen cookies standaard gezet mogen worden. De standaard instelling staat op denied, in lijn met de AVG / GDPR wetgeving welke voorafgaande toestemming vereist.

GTM ondersteund standaard 5 verschillende consent types welke automatische zijn gekoppeld aan de 4 categorieen zoals deze in Cookiebot worden gebruikt:

GTM Consent TypeGekoppeld Cookiebot TypeOmschrijving
ad_storagemarketingStaat opslaan toe (bijv. cookies) gerelateerd aan reclame
analytics_storagestatisticsStaat opslaan toe (bijv. cookies) gerelateerd aan analytics (bijv. duur van bezoek)
functionality_storagepreferencesStaat opslaan toe (bijv. cookies) die de functionaliteit ondersteund van een website of app (bijv. taalinstellingen)
personalization_storagepreferencesStaat opslaan toe (bijv. cookies) ten bate van personalisatie (bijv. video aanbevelingen)
security_storagenecessaryStaat opslaan toe (bijv. cookies) gerelateerd aan beveiliging. (bijv. authenticatie, fraude preventie en andere bescherming) Gebruikers worden geinformeerd over de specifieke doelen in de cookie verklaring, maar dit type heeft geen toestemming nodig van de eindgebruiker.

Kies vervolgens bij triggering de trigger “Consent initialization – All pages”. Geef de tag een naam (bijvoorbeeld “Cookiebot CMP”) en klik op save, je scherm ziet er nu als volgt uit:

NB. Zorg ervoor dat je domeinnaam(en) van je website(s) staan geregistreerd in je Cookiebot account. (Zie ook De cookiebanner en cookieverklaring implementeren)

2. Hoe je de tags aanpast die cookies plaatsen

Google Tag Manager heeft een aantal mogelijkheden welke samenwerken met Cookiebot om je te helpen om de tags in te regelen zodate deze op de juiste manier reageren aan de hand van de gebruiker’s keuzen in de Consent banner.

Een aantal Tags hebben ingebouwde ondersteuning om met de consent keuze (toestemming) om te gaan. Google Ads, Analytics, Flodlight en Conversion Linker bevatten logica welke zich automatisch aanpast op basis van de door de gebruiker gegeven toestemming. Voor deze tags is geen aparte consent configuratie nodig.

Als een tag geen standaard ondersteuning biedt voor consent dan kun je deze zelf gemakkelijk toevoegen op de hieronder beschreven manier. Als een gebruiker geen consent geeft op het specifieke consent type welke je hebt geselecteerd voor deze tag dan zal de tag niet worden uitgevoerd.

1. In je GTM container maak je onderstaande trigger welke je gaat gebruiken in je GTM configuratie:

Event Name: cookie_consent_update
Event Type: Custom Event
Fires On: All Custom Events

Je trigger ziet er dan als volgt uit:

2. Voor tags die niet consent mode hebben ingebouwd en die cookies plaatsen moet worden ingesteld welke Consent er gegeven moet zijn voordat ze de tag wordt ingeladen. Dit doe je door bij “Tag configuration” de “Consent settings” aan te passen naar “require additional consent for tag to fire”. Hieronder geef je vervolgens aan welke types consent benodigd is.

Zie hieronder een voorbeeld waarbij “ad_storage” gevraagd wordt:

3. Om ervoor te zorgen dat de tags worden afgevuurd zodra Consent is gegeven voorzie je deze tag van de zojuist gemaakte trigger cookie_consent_update in plaats van bijvoorbeeld de trigger “All pages”. Zie voorbeeld:

Zijn er meer voorwaarden nodig dan kun je deze voorwaarden samen met de trigger cookie_consent_update bundelen in een trigger groep. (https://support.google.com/tagmanager/answer/9164222?hl=en)

4. Om een compleet overzicht van de consent instellingen voor al je tags te krijgen kun je “Consent overview” instellen in je container instellingen. (https://support.google.com/tagmanager/answer/10718549#consent-overview)

Als je Cookiebot middels GTM implementeerd dan kan Cookiebot ook tags blokkeren / laden die niet door de GTM gezet worden bijvoorbeeld omdat ze direct in je website template worden geladen. Bekijk hiervoor het artikel Handmatig voorafgaande toestemming instellen

Dit script wordt ingevoegd in de html van de pagina waar jouw cookieverklaring moet worden weergegeven. Heb je die niet, dan maak je hiervoor een nieuwe pagina aan. Vervang hier de onderstaande groene code door de code die je van ons ontvangen hebt of uit de cookiemanager (het onderste script) haalt:

<html>
<head>
...
</head>
<body>
<h1>Cookie verklaring</h1>
<script id="CookiePolicy" src="https://consent.cookiebot.com/00000000-0000-0000-0000-000000000000/cd.js" type="text/javascript" async></script>
</body>
</html>

De scripts kan je ook laten implementeren door je webbouwer. Stuur hem/haar de scripts en bovenstaande informatie door.

Probeer nu 30 dagen gratis Cookiebot

Cookie scanner, cookie banner, cookieverklaring en cookie toestemming in één.

• Cookies op je website gebruiken volgens AVG, ePrivacy en cookie wetgeving
  • Cookiebeheer volledig geautomatiseerd
  • Cookie banner op basis van jouw huisstijl
  • Automatisch opgestelde cookieverklaring, altijd up to date

De Cookiebot oplossing draait op 400.000+ websites, beheert 10 miljard User Consents en ondersteunt 40+ talen. CookieInfo is de grootste Cookiebot partner in Europa.