Je kan Google Tag manager gebruiken in combinatie met automatische cookieblokkering. Implementatie is eenvoudig en stelt je in staat:

• Tags en cookies te controleren en plaatsen op basis van de gebruikerstoestemming door middel van triggers in Google Tag Manager EN
  • Cookiebot alle overige cookies op je website die niet door GTM geplaast worden automatisch te blokkeren of toe te staan, op basis van de gebruikerstoestemming

Om beide systemen op een juiste manier samen te laten werken dient het cookiebot script NIET uitgevoerd te worden door Google Tag Manager. Maak je al gebruik van GTM met Cookiebot verwijder dan de Cookie Consent tag of de trigger. Bovendien:

1. Zorg ervoor dat Google Tag Manager het eerst geladen script is op je website.
  2. Voeg aan je Google Tag Manager script op je website de volgende tag toe: data-cookieconsent=“ignore”
    Dit zorgt ervoor dat GTM altijd geladen mag worden op je website.
  3. Voeg het Cookiebot script met automatische cookieblokkering toe aan je website, direct na het Google Tag Manager script.

Het zou er ongeveer zo uit zien:

<html>
<head>
<title>GTM en automatische cookieblokkering
</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

!-- Google Tag Manager -->
<script data-cookieconsent="ignore">
(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
})(window,document,'script','dataLayer','GTM-XXXXXXX');</script>
<!-- End Google Tag Manager -->

<script id="CookieConsent" src="https://consent.cookiebot.com/uc.js"
 data-cbid="00000000-0000-0000-0000-000000000000" type="text/javascript" data-blockingmode="auto"></script>
.....
</head>

...
<body>

Om je tag in Google Tag Manager te controleren dien je voor iedere van de drie categorieën een trigger te maken.

Als je een bestaande Cookiebot implementatie aanpast:

Pas de gebeurtenisnaam van iedere tag aan van cookieconsent_categorie naar cookie_consent_categorie

Als je nieuwe triggers aanmaakt:

• Klik bij GTM “triggers” op “nieuw”.
  • Selecteer “aangepaste gebeurtenis en geef de trigger de naam “cookie_consent_statistics”, in het veld “naam van gebeurtenis”.
  • Zorg ervoor dat “Alle aangepaste gebeurtenissen” is aangevinkt onder “Deze trigger wordt geactiveerd voor” en klik op ”opslaan”
  • Doe dit ook voor Preferences en Marketing, resp. cookie_consent_preferences Statistics en cookie_consent_marketing

Voeg deze triggers toe aan de tags waarvan je de cookies wil plaatsen op basis van de gebruikerstoestemming. Bijvoorbeeld, voeg de cookie_consent_statistics trigger toe aan je Google Analytics tag:

Als je je bestaande triggers hebt hernoemd hoef je deze niet opnieuw toe te wijzen aan de tags waar ze aan toegewezen waren.

Uiteraard kan je Google Tag Manager ook gebruiken met handmatige cookieblokkering. Gebruik het script voor handmatige cookieblokkering en volg onze handleiding voor GTM.