Websites die gebruik maken van Google Tag Manager (GTM) kunnen de CookieInfo oplossing eenvoudig implementeren met deze stap-voor-stap instructies.

GTM kan ook samenwerken met met automatische cookieblokkering. Zorg ervoor dat je het script gebruikt op je website en NIET in GTM.

In de volgende stappen laten we je zien hoe je:

1. De cookiebanner implementeert
  2. Hoe je de cookie instellingen tag aanpast
  3. De cookieverklaring op een pagina kan weergeven

We gaan er van uit dat je al een GTM account hebt aangemaakt, een website container gemaakt hebt in GTM en de GTM code op je website hebt geplaatst. Meer info: https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696

Mocht je deze stappen willen overslaan, we hebben ook een container klaargezet zodat je de settings kan importeren. Lees hier meer.

1. De cookiebanner implementeren in GTM

**** Wil je gebruik maken van automatische cookieblokkering sla deze stap dan over.

Maak in je GTM container een nieuwe Tag door te klikken op “Nieuw”  > “Aangepaste HTML TAG”.

In het “HTML” veld voeg je de volgende code toe. Vervang het serienummer “00000000-0000-0000-0000-000000000000” met je eigen serienummer uit de code die door ons aan jou geleverd is. (ook te vinden in de Cookiebot manager op het tabblad ‘Your scripts’):

<script id="CookieConsent" src="https://consent.cookiebot.com/uc.js?cbid=00000000-0000-0000-0000-000000000000" type="text/javascript" async></script>
<script>
function CookieConsentCallback_OnAccept() {
if (CookieConsent.consent.preferences)
dataLayer.push({'event':'cookieconsent_preferences'});
if (CookieConsent.consent.statistics)
dataLayer.push({'event':'cookieconsent_statistics'});
if (CookieConsent.consent.marketing)
dataLayer.push({'event':'cookieconsent_marketing'});
}
</script>

Kies “All pages” als trigger en geef een naam aan je tag, bijvoorbeeld “Cookie Consent” . Klik “Save” om de tag op te slaan.

Klik als laatste stap op “publish” om je aanpassingen live te zetten.
De cookiebanner is nu actief op je website.

Dit is zoals je tag configuratie er uit zou moeten zien (met uitzondering van het serienummer)

Om ervoor te zorgen dat cookies pas worden geladen als de gebruiker zijn consent heeft gegeven dient er logica gecreëerd te worden die het gedrag van je cookie instellingen controleert.

2. Voorbeeld: Google analytics Universal (GUA) implementeren in GTM

In dit voorbeeld laten we zien hoe je Google analystics Universal (GUA) kan implementeren in GTM en kan afdwingen dat de cookie pas wordt geplaatst als de bezoeker statistische cookies heeft geaccepteerd.

Let op: Meer informatie over Google Analytics en privacyvriendelijk instellen

Klik bij GTM “triggers” op “nieuw”.

Selecteer “Custom Event” en geef de trigger de naam “cookieconsent_statistics”, in het veld “Event name”.

**** Wil je gebruik maken van automatische cookieblokkering? Noem de trigger dan als volgt “cookie_consent_statistics”

Klik op ”Save”

Je trigger zou er zo uit moeten zien

Doe dit voor alle type cookies zodat je drie triggers hebt: “cookieconsent_preferences”, “cookieconsent_statistics” en “cookieconsent_marketing”.

**** Wil je gebruik maken van automatische cookieblokkering? Noem de trigger dan als volgt “cookie_consent_preferences” en “cookie_consent_marketing”

Nu kunnen we de GAU tag aanmaken. Klik op “new” in de Tag lijst. Indien je al een GAU tag hebt kan je deze aanpassen.

Als je een nieuwe tag aanmaakt selecteer je “Universal Analytics” bij “Choose tag type” . Selecteer ” New Variable” en voer je GAU Tracking ID in bij het veld “Tracking-ID”. Klik op Save.
Als trigger selecteer je de trigger die je zojuist hebt gemaakt, ” Cookieconsent_statistics” (of “cookie_consent_statistics” als je automatische cookieblokkering gebruikt). Klik ” Save” om de tag op te slaan.

Als laatste stap, klik op puliceer om het live te zetten.
Google Analystics Universal is nu ingeschakeld op je website. De cookie zal echter pas geladen worden als de gebruiker toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van Analytische cookies.

Je GAU zou er zo uit moeten zien.

Het controleren van cookies met meerdere triggers

Let op: Deze informatie is voor geavanceerde gebruikers van GTM. Heb je niet voldoende kennis hierover, vraag een GTM specialist, je marketingbureau of je websitebouwer om hulp of advies

Bovenstaande aanpak is afdoende wanneer je maar één trigger gebruikt op een tag. Als je meerdere triggers hebt moeten we het iets anders aanpakken.

Weet je niet of je meerdere triggers hebt of wil je meer weten over geavanceerde triggers? Google heeft een heldere uitleg over geavanceerde triggers, te vinden op YouTube.

In GTM word een tag uitgevoerd als één van de triggers “waar” is. Aangezien we de tag alleen uitgevoerd willen hebben als de bestaande trigger én de cookie consent event beide “waar” zijn moeten we een event toevoegen aan de bestaande trigger (in plaats van het toevoegen van de cookie consent trigger aan de tag zelf). Trigger voorwaarden moeten allemaal waar zijn om de trigger uit te voeren.

De waarde van de cookie consent trigger is : Event – equals – cookieconsent_marketing (of “cookieconsent_statistics”, afhankelijk van het type cookie dat getriggerd word).

**** gebruik je automatische cookieblokkering dan is de waarde van de trigger: Event – equals – cookie_consent_marketing.

Een voorbeeld van het toevoegen van de cookie consent event aan een bestaande trigger

Als je trigger een ander type is dan “Custom Event”, bijvoorbeeld “Click – Just Links”, is het niet mogelijk om een trigger conditie gebaseerd op een event aan te maken. In dit geval dien je een nieuwe “user-defined variable” van het type “custom javascript” te maken voor iedere Cookie categorie.

Bijvoorbeeld:

Maak een user-defined variable en noem deze “CookieConsent.consent.marketing”. In het veld “custom javascript” voer je de volgende code in:

function()
{
 return CookieConsent.consent.marketing.toString()
}

Herhaal deze stappen voor “preferences” en “statistics” -cookies door “marketing” te vervangen in de variable naam en code.

Ga nu terug naar je trigger configuratie en voeg een nieuwe conditie toe die verwijst naar één van de bovenstaande variabelen, bijvoorbeeld “CookieConsent.consent.marketing” – Contains – true

Opmerking: als je bestaande trigger van het type “Page View” is moet je deze aanpassen aan het event type “Windows Loaded” aangezien de bezoekers voorafgaande toestemming niet beschikbaar is in GTM vóórdat de pagina is geladen.

3. Implementeren van de cookie verklaring

Als je de volledige cookie verklaring wil weergeven op een subpagina van je website, bijvoorbeeld als onderdeel van je privacy policy, dan kan GTM de verklaring real-time injecteren op je webpagina (in een lege html placeholder element op de webpagina, geidentificeerd door het attribuut ”id” of een classname).

Op de pagina waar je de verklaring wil laten weergeven voeg je bijvoorbeeld het volgende toe:

<div id=bodycontent></div>

Eerst moeten we een nieuwe trigger maken met het pad naar de pagina in kwestie, bijvoorbeeld “/privacypolicy”

Klik ”New” op de Triggers lijst.

Klik ”New” op de Triggers lijst.

en selecteer “Paginaweergave” als type bij “Choose trigger type”

Selecteer “Sommige paginaweergaven” en definieer deze conditie om de trigger uit te voeren.

Let op! zorg ervoor dat het pad wat je aangeeft ook daadwerkelijk het pad is naar de pagina. wordt je pagina in de browser bijvoobeeld weergegeven als https://www.cookieinfo.net/cookie-verklaring/, vul dan in GTM /cookie-verklaring/ in. Wil de verklaring dan nog niet worden weegegeven op de pagina? Pas de conditie “Page URL” dan aan naar “Page PATH”

Klik op “Save” en geef de trigger een naam.

Maak een nieuwe tag en selecteer “Aangepaste HTML” bij “Choose Tag Type”

Voer onderstaande code in en vervang het serienummer door het unieke nummer van jouw website. Vergeet ook niet de variabele “contentPlaceholder” te vervangen zodat deze overeenkomt met de ID die je gebruikt op je pagina. We hebben hem hier in het voorbeeld “bodycontent” genoemd.Hernoem “bodycontent” naar bijvoorbeeld “body-main” als je <div ID> hierop is ingesteld.

<script>
var contentPlaceholder = document.getElementById("bodycontent");
var cookieDeclarationScript = document.createElement("script");
cookieDeclarationScript.type = "text/javascript";
cookieDeclarationScript.id = "CookiePolicy";
cookieDeclarationScript.src = "https://consent.cookiebot.com/00000000-0000-0000-0000-000000000000/cd.js";
contentPlaceholder.appendChild(cookieDeclarationScript);
</script>

Bij “Choose a trigger” selecteer je de trigger die je eerder hebt aangemaakt. Klik op opslaan om de tag te maken.

Klik op publiceer om de tag live te brengen op je website. Je pagina word nu geinjecteerd met de cookie verklaring.

4. Automatische cookieblokkering

Maak je gebruik van automatische cookieblokkering in combinatie met GTM? Zorg er dan voor dat:

1. Google Tag Manager het eerst geladen script is op je website.
  2. Je Google Tag Manager script op je website de volgende tag bevat: data-cookieconsent=“ignore”
    Dit zorgt ervoor dat GTM altijd geladen mag worden op je website.
  3. Je het Cookiebot script met automatische cookieblokkering toevoegd aan je website, direct na het Google Tag Manager script.

Het zou er ongeveer zo uit zien:

<head>
<title>GTM en automatische cookieblokkering
</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

!-- Google Tag Manager -->
<script data-cookieconsent="ignore">
(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
})(window,document,'script','dataLayer','GTM-XXXXXXX');</script>
<!-- End Google Tag Manager -->

<script id="CookieConsent" src="https://consent.cookiebot.com/uc.js"
 data-cbid="00000000-0000-0000-0000-000000000000" type="text/javascript" data-blockingmode="auto"></script>
.....
</head>

...
<body>

Google Tag Manager wordt nu gebruikt in combinatie met automatische cookieblokkering.gebruiken in combinatie met automatische cookieblokkering.

• Tags en cookies worden geplaatst op basis van de gebruikerstoestemming door middel van triggers in Google Tag Manager EN
  • Cookiebot op je website zorgt ervoor dat alle overige cookies op je website die niet door GTM geplaast worden automatisch worden geblokkeerd of toegestaan, op basis van de gebruikerstoestemming.