Implementeren Cookiebot met Google Tag Manager

Websites die gebruik maken van Google Tag Manager (GTM) kunnen de Cookiebot oplossing eenvoudig implementeren met deze stap-voor-stap instructies.

GTM kan ook samenwerken met de automatische cookieblokkering van Cookiebot. Als je automatische cookieblokering wil gebruiken volg dan de stappen in het kennisbank artikel: Google Tag Manager en automatische cookieblokkering

In de volgende stappen laten we je zien hoe je:

1. De cookiebanner implementeert
  2. Hoe je de cookie-plaatsende tags aanpast
  3. De cookieverklaring op een pagina kan weergeven

We gaan er van uit dat je al een GTM account hebt aangemaakt, een website container gemaakt hebt in GTM en de GTM code op je website hebt geplaatst. Meer info: https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696

1. De cookiebanner implementeren in GTM

**** Wil je gebruik maken van automatische cookieblokkering volg dan de stappen in het kennisbank artikel: Google Tag Manager en automatische cookieblokkering.

In de GTM container klik je in het linkermenu op “Templates” en vervolgens bij “Tag Templates” op de knop “Search Gallery”:

In het zoekveld vul je Cookiebot in, en vervolgens kies je het template “Cookiebot CMP”:

Klik vervolgens op de knop “Add to workspace” Je krijg een waarschuwing te zien waarin je Cookiebot toestemming geeft om het script in je website toe te voegen, klik hier op “Add”.

Maak nu een nieuwe Tag door te klikken op “Tags” en vervolgens op “New”. Klik op “Tag configuration” waarna het Choose tag type scherm verschijnt, Onder “Custom” staat de tag “Cookiebot CMP” kies deze tag:

In het veld “Cookiebot ID” vul je de code uit de “Your scripts” tab in je Cookiebot manager. Kies vervolgens bij triggering de trigger “All pages”. Geef de tag een naam (bijvoorbeeld “Cookiebot CMP”) en klik op save.

Je scherm ziet er nu als volgt uit:

Om ervoor te zorgen dat cookies pas worden geladen als de gebruiker zijn consent heeft gegeven dient er logica gecreëerd te worden die het gedrag van je cookie instellingen controleert.

Belangrijk: Dit onderdeel is niet van toepassing op onderstaande Google Tags als je gebruik maakt van Google Consent Mode
– Google Ads (including Google Ads Conversion Tracking and Remarketing)
– Floodlight
– Google Analytics
– Conversion Linker
Met Consent mode , word het gedrag automatisch aangepast aan de toestemming van de gebruiker.

In de GTM container klik je in het linkermenu op “Templates” en vervolgens bij “Variable Templates” op de knop “Search gallery”. Zoek naar het variable template “Cookiebot Consent State” en klik op “Add to workspace”:

Je krijg weer een waarschuwing te zien waarin je Cookiebot toestemming geeft om het script in je website toe te voegen, klik hier op “Add”. Vervolgens voeg je een nieuwe variable toe:

Kies voor “Cookiebot Consent State” uit de lijst met variablen:

Deze variable heeft geen configuratie nodig, klik op save en geef hem de naam “Cookie Consent”.

Vervolgens moeten er drie triggers gemaakt worden:

1. Event Name: cookie_consent_preferences,
    Event Type: Custom Event,
    Fires On: Some Custom Events,
    Filter: Cookie Consent contains preferences
  2. Event Name: cookie_consent_statistics,
    Event Type: Custom Event,
    Fires On: Some Custom Events,
    Filter: Cookie Consent contains statistics
  3. Event Name: cookie_consent_marketing,
    Event Type: Custom Event,
    Fires On: Some Custom Events,
    Filter: Cookie Consent contains marketing

Hiervoor kies je in het linker menu triggers, kies een nieuwe trigger van het type ‘Custom event’ en vul de gegevens in zoals hierboven genoemd. De trigger ziet er dan als volgt uit:

Nadat je deze drie triggers hebt gemaakt, kun je op tags die cookies plaatsen uit een van deze drie categorieën (zie het scan report als je twijfelt) de desbetreffende trigger plaatsen. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Als een tag toestemming vereist uit meerdere categorieën dan kun je hiervoor een triggergroup maken en hier een verzameling van triggers in plaatsen:

Dit script wordt ingevoegd in de html van de pagina waar jouw cookieverklaring moet worden weergegeven. Heb je die niet, dan maak je hiervoor een nieuwe pagina aan. Vervang hier de onderstaande groene code door de code die je van ons ontvangen hebt of uit de cookiemanager (het onderste script) haalt:

<html>
<head>
...
</head>
<body>
<h1>Cookie verklaring</h1>
<script id="CookiePolicy" src="https://consent.cookiebot.com/00000000-0000-0000-0000-000000000000/cd.js" type="text/javascript" async></script>
</body>
</html>

De scripts kan je ook laten implementeren door je webbouwer. Stuur hem/haar de scripts en bovenstaande informatie door.

Probeer nu 30 dagen gratis Cookiebot

Cookie scanner, cookie banner, cookieverklaring en cookie toestemming in één.

• Cookies op je website gebruiken volgens AVG, ePrivacy en cookie wetgeving
  • Cookiebeheer volledig geautomatiseerd
  • Cookie banner op basis van jouw huisstijl
  • Automatisch opgestelde cookieverklaring, altijd up to date

De Cookiebot oplossing draait op 350,000+ websites, beheert 8,7 miljard User Consents en ondersteunt 40+ talen. CookieInfo is de grootste Cookiebot partner in Europa.