Belangrijke veranderingen in het nieuwe TCF v2.2, nieuws van het IAB

Het Internet Advertising Bureau (IAB) heeft onlangs TCF v2.2 onthuld, met belangrijke wijzigingen die een grote impact zullen hebben op de dynamiek van online adverteren voor zowel uitgevers als adverteerders. Als reactie op eerdere feedback en kritiek rondom TCF v2.0, heeft het IAB proactieve stappen ondernomen om de gebruikerservaring te verbeteren en te voldoen aan de verwachtingen van de regelgeving.

Nieuw beleid in TCF v.2.2

De laatste versie van het TCF bevat belangrijke beleidswijzigingen. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

  • De selectie van legitiem belang als rechtsgrondslag voor het personaliseren van advertenties en inhoud (doel 3, 4, 5 en 6) is geschrapt, waardoor alleen toestemming als geldige optie overblijft.
  • Duidelijke en gebruiksvriendelijke beschrijvingen hebben de wettelijke informatie over doelen en kenmerken vervangen.
  • De openbaarmakingen van verkopers zijn gestandaardiseerd en uitgebreid en omvatten nu categorieën van verzamelde gegevens, bewaartermijnen en de toepassing van legitieme belangen.
  • Uitgevers zijn verplicht om het totale aantal verkopers dat wordt gebruikt weer te geven op de eerste laag van het Consent Management Platform (CMP).
  • Het herontwerpen van het CMP is verplicht om gebruikers in staat te stellen hun recht uit te oefenen om af te zien van het geven van toestemming.

Ga voor meer informatie naar het IAB-artikel over het Transparantie- en Toestemmingskader v2.2.

Naast de beleidswijzigingen heeft het IAB Tech Lab ook technische wijzigingen doorgevoerd die vooral van invloed zijn op verkopers en CMP’s.

Deadline voor implementatie TCF v2.2 en samenvatting

Samengevat brengt TCF v2.2 belangrijke veranderingen in het digitale advertentielandschap, waaronder een uitgebreid kader, bijgewerkte UI-vereisten voor CMP’s, beleidsaanpassingen, versterkte maatregelen voor verantwoording en transparantie en herziene technische specificaties. Deze updates zijn bedoeld om gebruikers meer controle over hun toestemmingskeuzes te geven, de transparantie en verantwoording te verbeteren en de algehele gebruikerservaring te verbeteren. Er zijn CMP’s toegekend tot 30 september 2023 om het nieuwe beleid en de nieuwe specificaties te implementeren.

Omdat de sector zich blijft ontwikkelen, blijft het cruciaal voor uitgevers, adverteerders en CMP’s om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, naleving te garanderen en het vertrouwen van hun gebruikers te behouden.

Meer informatie over TCF implementeren met Cookiebot in onze Knowledgebase.